Do dřevěných truhlíků zkuste Šruchu zelenou

Chtěla bych ještě k tématu truhlíků v zimě a co do nich doplnit další rostlinu, zasloužící si naši pozornost.
Je to Šrucha zelná, sadit se může na jaře, ale i na podzim, a to až do devátého měsíce, protože se podle předpovědí dočkáme ještě dlouhého babího léta, lze tuto zlatou plodinu dávat ještě nyní do země. Tedy zlatá.. mne napadlo v souvislosti s tím jak moc je plná stopových prvků, minerálů a vitamínů, toto všechno potřebujeme na podzim víc, než kdy jindy.
Její existence je známa již několik generací, jedněmi je zatracována, druhými zase povznášena svými vlastnostmi, ti jenž jí nemají v lásce je zaručeně známo, jak málo stačí k tomu, aby zaplevelila zahradu, jen jeden kvítek stačí, ze kterého se stanou semena a její další generace je zabezpečena, ale třeba právě toto lidské pokolení přinutilo k tomu, aby začalo tuto bylinu používat. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, C,E, omega 3, vápník, železo, fosfor, zinek, hořčík a také koenzym Q10.
Pro použití v kuchyni se nesuší, používá se čerstvá rovnou ze zahrádky, tady právě využijeme její skoro nesmrtelnost i v zimě. Využijeme vylisovanou šťávu, nebo celou rostlinu, působí proti cholesterolu, zlepšuje trávení a řeší záněty střev a žaludku. Funguje na horečku. Listy potřené šťávou hojí rány, i třeba popálená místa od slunce, Čínská medicína používá sušenou rostlinu dokonce proti stárnutí.
Pro naší potřebu dám semínka Šruchy  do vyvýšeného záhonu, aby se zamezilo tomu vysemenění rostliny po zahradě, budeme používat do salátů, ale starší rostliny můžeme použít jako špenát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *