Janičky domací chléb

Dnes jsem kamarádi pekla chleba, trochu prasknul, ale chuť výborná.

Někdo je názoru, že péct chleba doma je zbytečnost, ale těch kdo mají pečení domácího chleba relexaci je stále víc. Mě samotné to přináší pohodu, pocit domova, útulnost a také řemeslnost.
Takže tady :
Recept na chléb základní recept
42 dkg hladké mouky
8 dkg pernerka hladká žitná mouka
300 ml teplé vody
lžička sušeného, nebo 1/4 kostky droždí
1 lžička kmínu, 2 lžičky cukru
2 lžičky soli
Sypké ingredience  promícháme a pak přidáme vodu, vymícháme nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Pak těsto propracujeme, upravíme do podlouhlého oválu, nebo na kulatý pecen a dáme do ošatky vysypané hladkou moukou. A opět necháme kynout. Vykynuté těsto dáme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 220 st, po chvilce, kdy se utvoří kůrčička chléb potřeme směsí vody a octa, pečeme už při snížené teplotě na 180 st do vypečené kůrky. Krájíme až vychladlý pecen.
Výborné načasování je škvaří-li se zrovna škvarky, nebo udíte-li maso, to je ta správná doba kdy péct chleba, nevím jestli vám bude chutnat víc masíčko, nebo chlebík, ale určitě se jedno s druhým doplňuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *