Šípek, zdravý plod podzimu

Šípek

Možná někdo bude mít pocit, že je na sběr šípku už pozdě, ale právě je ta správná doba vyrazit na podzimní procházku na šípek, třeba můžeme vzít do košíku také nějaké větvičky a dotvořit výzdobu, pokud tam dáváme jeřabiny a jiné pro ptáčky zajímavé plody, už jsou jaksi obrané.
plody šípku mají být trochu přešlé mrazem, lépe se zpracovávají, pro první pohotové použití šípků je nejlépe na místě, vycucneme ,, marmeládičku,, někdo bez peciček, ale lze i s pecičkami, obsahují dokonce více vitamínu C, než citrony.
Určitě vám zní v uších se šípkovou, slavnosti sněženek vynášeli do nebe tuto omáčku, tuto si i my můžeme připravit.

Omáčka ke zvěřině

250 ml bílého vína
125 ml smetany
2 lžíce rajčatového protlaku
3 lžíce protlaku ze šípků – očištěné plody zbavíme semen, pokrájíme, uvaříme do měkka, jen maličko podlité vodou, po rozvaření rozmixujeme, můžeme přisladit a osolit
lžička cukru, sůl, pepř
 Víno , Hřebíček a cukr svaříme na menší objem, přidáme rajčatový a šípkový protlak, pepř a sůl, pak už jen přelijeme smetanou necháme přejít varem
Z dob našeho dědečka si pamatuju šípkové víno, každý rok nechával kvasit ohromné množství, já mám pro vás recept na šípkový likér.

Šípkový likér

50 dkg přemrzlých šípků
25 dkg cukru
2 dl vody
1,5 l  vodky
pomerančová kůra, skořice
Šípky s pomerančovou kůrou(z 1/2  většího pomeranče) naložíme na 10 dnů do vodky a potom scedíme, svaříme si cukr s vodou a po vychladnutí dolijeme k výluhu, řádně protřepat a rozlijeme do lahví- likér by měl mít zlatožlutou, nezkalenou barvu.
Než začnete šípky zpracovávat, přivoňte si k nim, je v nich zaklet vítr a sychravé počasí podzimu, ale mají sílu a tu si schovejte na zimu, třeba i jen jako sušené na čaj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *